Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z jarmużem, pęczakiem i kiełbasą, DS XVII odc. 19
Zupę z jarmużem i pęczakiem przygotowuje się bardzo podobnie jak wszystkie inne zupy, jednak jej smak mocno definiują wybrane do niej składniki. Mimo, że zrobicie ją zgodnie z przepisem, to na końcu możecie wprowadzić drobne zmiany, np. dodając kawałki kiełbasy czy czipsy z jarmuży, dzięki którym zyska zupełnie inny smak! Jedna zupa, a kilka sposobów przygotowania! Takie rozwiązania uwielbiamy:
Przygotowanie:
W przepisie wykorzystujemy bulion warzywny. Możemy go przygotować np. jak w tym przepisie >> Przepis na bulion warzywny
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, białą część pora siekamy.
2. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone składniki, doprawiamy czosnkiem staropolskim i mieszamy całość, aż się zeszkli.
3. Do garnka dodajemy jarmuż i dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy pęczak. Przez 2 minuty podprażamy kaszę, mieszając.
4. Następnie wsypujemy cząber i mieszamy całość. Wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cytrynowy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, czyli tyle, ile gotuje się pęczak.
5. Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy chipsy z jarmużu. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy jarmuż. Posypujemy go solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.
6. Kiełbasę kroimy w plastry. Podsmażamy od 5 do 10 minut z obu stron na suchej patelni.
7. Do zupy wlewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze minutę. Następnie wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Na koniec do zupy dodajemy posiekany drobno koperek.
Sposób podania:
Zupę ozdabiamy chipsami z jarmużu. Danie można podać w wersji mięsnej – z kiełbasą – lub bez mięsa.