Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa z jarmużem, pęczakiem i kiełbasą, DS XVII odc. 19

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pożywna i ciepła zupa to świetne rozwiązanie obiadowe. Niekiedy duża ilość składników w zupie sprawia, że jest ona na tyle sycąca, że przygotowywanie drugiego dania jest zbędne. Tak jest też w przypadku przepisu na zupę z jarmużem, pęczakiem i kiełbasą. Zobaczcie sami!

Składniki:

Składniki:

cebula
1 sztuka
biała część pora
1 sztuka
masło
1 łyżka
Czosnek staropolski Prymat
1 łyżeczka
jarmuż
100 g
kasza pęczak
100 g
Cząber suszony Prymat
1 łyżeczka
wywar warzywny
2 litry
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
8 sztuk
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
śmietanka słodka
100 ml
serek śmietankowy
125 g
cytryna
1/2 sztuki
koperek
1/2 pęczka
Sklep Prymat

Chipsy z jarmużu:

Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
jarmuż
100 g

Do podania:

kiełbasa
250 g

Porada

250 g kiełbasy - 50 g na porcję Chipsów z jarmużu przed pieczeniem nie polewamy oliwą! Wystarczy posypać je solą – będą aromatyczne i chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z jarmużem, pęczakiem i kiełbasą, DS XVII odc. 19

Zupę z jarmużem i pęczakiem przygotowuje się bardzo podobnie jak wszystkie inne zupy, jednak jej smak mocno definiują wybrane do niej składniki. Mimo, że zrobicie ją zgodnie z przepisem, to na końcu możecie wprowadzić drobne zmiany, np. dodając kawałki kiełbasy czy czipsy z jarmuży, dzięki którym zyska zupełnie inny smak! Jedna zupa, a kilka sposobów przygotowania! Takie rozwiązania uwielbiamy: 

Przygotowanie:

W przepisie wykorzystujemy bulion warzywny. Możemy go przygotować np. jak w tym przepisie >> Przepis na bulion warzywny

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, białą część pora siekamy.

2. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojone składniki, doprawiamy czosnkiem staropolskim i mieszamy całość, aż się zeszkli.

3. Do garnka dodajemy jarmuż i dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy pęczak. Przez 2 minuty podprażamy kaszę, mieszając.

4. Następnie wsypujemy cząber i mieszamy całość. Wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cytrynowy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, czyli tyle, ile gotuje się pęczak.

5. Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy chipsy z jarmużu. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy jarmuż. Posypujemy go solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut.

6. Kiełbasę kroimy w plastry. Podsmażamy od 5 do 10 minut z obu stron na suchej patelni.

7. Do zupy wlewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze minutę. Następnie wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ponownie mieszamy i zdejmujemy garnek z palnika. Na koniec do zupy dodajemy posiekany drobno koperek.

Sposób podania:

Zupę ozdabiamy chipsami z jarmużu. Danie można podać w wersji mięsnej – z kiełbasą – lub bez mięsa.

 

Jeśli poszukujecie kulinarnych inspiracji - koniecznie sprawdźcie przepisy z XVII sezonu Doradcy Smaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak