Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z cieciorki i grzybów suszonych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cieciorka konserwowa 2 puszki
ziemniaki 3-4 duże
seler korzeniowy kawałek
por (biała część) kawałek
marchewka średnia
szczypiorek do smaku
natka pietruszki do smaku
seler nać do smaku
lubczyk świeży gałązka
grzyby suszone kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat duży
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna warzywna
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

Ciecierzycę przed dodaniem do zupy można przesmażyć do zrumienienia na sklarowanym maśle - nada to zupie nieco innego smaku i aromatu. *Gotową zupę można zabielić jogurtem greckim, śmietaną kremówką albo serkiem topionym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z cieciorki i grzybów suszonych

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, nakryć i odstawić na kilka godzin. Zawartość garnka zagotować, dodać suche przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) i gotować do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania dodać przyprawę wielowarzywną, utarty seler i marchewkę, drobno pokrojone ziemniaki, por i zieleninę - gotować 10 minut (do miękkości warzyw) na małym ogniu. Dodać odcedzoną i dokładnie opłukaną ciecierzycę z puszki - krótko zagotować i zmiksować na możliwie gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem.

Zupę podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo drobnym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.12.2015 08:15
Była rzeczywiście smaczna, pożywna i rozgrzewająca - choć robiłam ją pierwszy raz i byłą w sumie eksperymentem - z pewnością będę wracać do tego przepisu :)
sliwka 14.12.2015 15:29
Mniam, pyszna zupka;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak