Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości schabowe 300 gram
brukselka 200-250 gram
por 1/2
marchewka z groszkiem 1 puszka
bulion warzywny 1 kostka
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
sól
śmietanka 12-procentowa 100 ml
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselką

Kości płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1,5 - 2 litry) i gotujemy z dodatkiem soli. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, to wyciągamy kości i obieramy z mięsa. Brukselkę obieramy z pierwszych liści, płuczemy i wrzucamy do wywaru. Por drobno siekamy i także dodajemy do wywaru. Gotujemy, aż brukselka będzie miękka. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy marchewkę z groszkiem, kostkę warzywną, obrane kawałki mięsa oraz do smaku przyprawę uniwersalną. Gotujemy ok. 5 minut. Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Porcję zupy wylewamy na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 12.01.2015 21:21
pyszna zupka :-)
fotoviderek 12.01.2015 21:20
Zdrowa zupka :)
gosia56 12.01.2015 20:34
super z brukselką ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak