Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwiny wg Elfi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 3 sztuki
botwina 2 pęczki
kostka rosołowa
Barszcz w proszku 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny wg Elfi

Kroki postępowania

1
Skrzydełka z kurczaka gotuję do miękkości w garnku z wodą z kostką rosołową i liściem laurowym. Botwinkę dokładnie myję. Buraczki oddzielam od łodyg, obieram, kroję w plasterki. Łodygi i liście skroję na drobne części. Gdy mięsko jest już miękkie wyciągam je na talerz a całą botwinę wrzucam do wywaru. Gotuję do miękkości. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję barszcz w proszku i chwile podgotowuje. (barszcz w proszku można ominąć, ale ja dodałam aby zupa miała wyraźniejszy smak, bo same buraczki mogą nie wystarczyć, chyba że dodamy ich dość dużo). Na sam koniec zaciągam zupę zahartowaną śmietaną. Smacznego
Krok 1 - Zupa z botwiny wg Elfi foto
2
Gdy mięsko jest już miękkie wyciągam je na talerz a całą botwinę wrzucam do wywaru. Gotuję do miękkości. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję barszcz w proszku i chwile podgotowuje. (barszcz w proszku można ominąć, ale ja dodałam aby zupa miała wyraźniejszy smak, bo same buraczki mogą nie wystarczyć, chyba że dodamy ich dość dużo). Na sam koniec zaciągam zupę zahartowaną śmietaną. Smacznego
Krok 2 - Zupa z botwiny wg Elfi foto
3
Do zupki można dać ugotowane i ułożone w wysepkę ziemniaczki :)
Krok 3 - Zupa z botwiny wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 05.02.2013 00:13
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak