Zupa z botwiny wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    3 sztuki
  • botwina

    2 pęczki
  • kostka rosołowa

  • Barszcz w proszku

    1 łyżka
  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z botwiny wg Elfi foto
Skrzydełka z kurczaka gotuję do miękkości w garnku z wodą z kostką rosołową i liściem laurowym. Botwinkę dokładnie myję. Buraczki oddzielam od łodyg, obieram, kroję w plasterki. Łodygi i liście skroję na drobne części. Gdy mięsko jest już miękkie wyciągam je na talerz a całą botwinę wrzucam do wywaru. Gotuję do miękkości. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję barszcz w proszku i chwile podgotowuje. (barszcz w proszku można ominąć, ale ja dodałam aby zupa miała wyraźniejszy smak, bo same buraczki mogą nie wystarczyć, chyba że dodamy ich dość dużo). Na sam koniec zaciągam zupę zahartowaną śmietaną. Smacznego
Krok 2 - Zupa z botwiny wg Elfi foto
Gdy mięsko jest już miękkie wyciągam je na talerz a całą botwinę wrzucam do wywaru. Gotuję do miękkości. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję barszcz w proszku i chwile podgotowuje. (barszcz w proszku można ominąć, ale ja dodałam aby zupa miała wyraźniejszy smak, bo same buraczki mogą nie wystarczyć, chyba że dodamy ich dość dużo). Na sam koniec zaciągam zupę zahartowaną śmietaną. Smacznego
Krok 3 - Zupa z botwiny wg Elfi foto
Do zupki można dać ugotowane i ułożone w wysepkę ziemniaczki :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 05.02.2013 00:13
dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat