Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z bobu z nutką mięty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 1,2 kg
ziemniaki duże 2 szt
dymka ze szczypiorkiem 4 szt
olej 3 łyżki
bulion warzywny 5 szklanek
listki mięty 12 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z bobu z nutką mięty

Dymki oczyszczamy, opłukujemy i razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Bób przebieramy, gotujemy z dodatkiem szczypty soli i obieramy z łupinek. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy dymkę a gdy stanie się szklista dodajemy ziemniaki i podsmażamy razem często mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu do czasu aż ziemniaki zmiękną. Do zupy dodajemy bób i gotujemy ok. 3-5 min. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Każdą porcje zupy na talerzu ozdabiamy listkami mięty. Możemy podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.11.2012 07:55
jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak