Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bulion warzywny
1,5 l -
fenkuł
1 duży -
ząbki czosnku
5 -
marchewki
3 -
seler naciowy
3 łodygi -
por (biała część)
2 szt -
oliwa
3 łyżki -
pomidor
-
żółty ser starty
ulubiony (ilość dowolna) -
ser żółty
5x5 cm -
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
natka pietruszki
1/2 pęczku -
bazylia
1/2 szkl -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zupa włoska z fenkułem
Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się