Zupa włoska z fenkułem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    1,5 l
  • fenkuł

    1 duży
  • ząbki czosnku

    5
  • marchewki

    3
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • por (biała część)

    2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • pomidor

  • żółty ser starty

    ulubiony (ilość dowolna)
  • ser żółty

    5x5 cm
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • natka pietruszki

    1/2 pęczku
  • bazylia

    1/2 szkl
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 15.03.2015 22:23
bardzo fajna zupa
IlonaAlbertos 15.03.2015 21:32
Apetycznie wygląda.
Iwusia 15.03.2015 20:49
musi być bardzo dobra
Babeczka35 15.03.2015 20:14
Super zupka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat