Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa wiśniowa z ziemniakami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Prosta zupa owocowa, podawana przed wyjściem w pole. Czasami miło wspominać stare, dobre czasy. Schłodzona, idealnie orzeźwia.

Składniki:

Składniki:

wiśnie 700 gramów
ziemniak 600 gramów
mleko 3,2% 250 mililitrów
mąka 1 łyżka
śmietana 18% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa wiśniowa z ziemniakami

Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, zalewamy zimną wodą (1,5 l), wsypujemy 2 łyżki cukru, gotujemy od momentu zawrzenia około 10 min.
Mleko mieszamy z mąką, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagrzewamy. Do smaku doprawiamy cukrem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy, mieszamy ze śmietaną.
Zupę podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak