Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z ryżem i ziemniakami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serduszka drobiowe 1/2 kg
kiełbasa śląska 1/2 kg
Kucharek do smaku
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
szczaw świeży duży pęczek
marchewka 2 duże
seler 1 mały
cebula 3 średnie
ryż arborio 1/2 szkl.
ziemniaki 1/2 kg
olej
mleko 1 szkl.
czosnek 2 ząbki
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z ryżem i ziemniakami

Serduszka drobiowe oczyścić, umyć i włożyć do garnka - dodać kiełbaski nacięte w kilku miejscach i wszystko zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kucharka.
Ugotować wywar.
Kiedy serduszka są miękkie dodać utartą grubo marchewkę i seler.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do osobnego garnka, zalać gorącą wodą, dodać ryż oraz trochę kucharka - gotować do miękkości.
W międzyczasie wypłukać dokładnie liście szczawiu, osączyć i pokroić w paski - dodać do zupy razem z ziemniakami i ryżem (z wywarem).
Zupę gotować kilka minut, aż szczaw odda swój smak zupie.

Posiekać drobno cebulę i zrumienić na oleju - dodać do zupy.
Doprawić całość wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Dolać mleko.
Zupę rozlać do talerzy i przybrać posiekanymi jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 05.03.2014 09:26
czekam na wiosne i swiezy dziki szczaw, oh jeah ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak