Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szczaw
słoik 250 ml -
ziemniaki
8 średnich sztuk -
marchewka
4 sztuki -
korzeń pietruszki
1 sztuka -
seler
kawałek -
por
kawałek -
płatki owsiane
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
kostka rosołowa
1 sztuka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
śmietana
do zaprawienia -
jajko
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Zupa szczawiowa z płatkami owsianymi, jajkiem i ziemniakami
1. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z kostką rosołową, liściem laurowym i płatkami owsianymi.
2. Wrzucamy umyte i obrane warzywa: marchewkę (startą na tarce jarzynowej), korzeń pietruszki, seler, por.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka.
4. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.
5. Zupę zaprawiamy śmietaną.
6. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i kładziemy po 1 ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki jajku.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)