zupa szczawiowa z lanym ciastem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kości

    500 g
  • szczaw

    50 g
  • włoszczyzna

    50 g
  • marchew

    50 g
  • mąka

    2 g
  • śmietana

    50 g
  • tłuszcz

    10 g
  • sól

  • Lane ciasto:

  • mąka

    20 g
  • jajo

    2 sztuk
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wywaru z kości dodać rozdrobnione warzywa, posolić i gotować. Przebrać szczaw, dokładnie opłukać, udusić pod przykryciem na tłuszczu, po czym przetrzeć przez sito. Przygotować lane ciasto: jaja wbić do garnka dodać szczyptę soli, mąkę i dokładnie wymieszać- wlać do wywaru przez durszlak, dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 09.04.2011 17:28
podawałam z jajkiem na twardo, ale z lanym ciastem - brzmi ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat