Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 1,5 litra
marchewka ugotowana 2 szt
pietruszka gotowana 1 szt
szczaw 6 garści dużych
jajko wg. uznania
ziemniaki 3-4 szt
natka pietruszki 1 garść
śmietana 12% 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka płaska
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem.

Do zupy szczawiowej często wykorzystują rosół z poprzedniego dnia.Ale można ją ugotować na mięsie z warzywami i włoszczyzną. Do zagotowanego rosołu dodaję dokładnie opłukane i pokrojone liście szczawiu.Chwilę gotuję,doprawiam do smaku pieprzem i solą. W międzyczasie obieram ziemniaki,kroję w drobniutką kosteczkę i oddzielnie gotuję w lekko posolonej wodzie .W kwaśnej zupie ziemniaków nigdy nie gotuję,bo wg.nas są twarde i niesmaczne. Gdy szczaw chwilę się pogotuje,dodaję pokrojoną w kosteczkę marchew i pietruszkę . Przygotowuję zabielacz.Śmietanę dokładnie mieszam z mąką.Wlewam po troszku szklanką gorącą zupę i szybko miksuję.Tak zahartowaną zaklepkę wlewam do garnka z zupą.Bardzo powoli i cały czas mieszam.Mocno podgrzewam,ale nie gotuję.Wsypuję ugotowane ziemniaki i posypuję posiekaną natką pietruszki. Nalewam zupę na talerze,układając na wierzchu połówki ugotowanych jaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.06.2013 22:27
bardzo lubię
Konrad1 22.10.2012 14:14
Smaczna,zdrowa i...tania. Dzięki
caralajna 18.09.2012 11:21
lubię taką
anemon 02.09.2012 23:37
Szczawiowa, to jedna z moich ulubionych.
misia53 28.08.2012 22:58
Szczawik mówią.....to nie to! Zupka pyszna ,że hoho.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak