Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szczaw
2 pęczki -
wywar z kurczaka
3 l -
włoszczyzna
2 garście -
seler korzeniowy
1/4 -
ziemniaki
3 - 4 -
smietana 18%
150g -
mąka
2 łyżki -
czosnek ząbki
1 - 2 -
jajko ugotowane na twardo
3
Przepis i sposób przygotowania Zupa Szczawiowa
Ziemniaki obieram,kroje w kostke,myję i wrzucam do wywaru razem z obranym selerem , dwoma zabkami czosnku i włoszczyzną .Gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaczków.
W miedzyczasie myję pod bieżącą wodą szczaw.Osuszam go i kroje w paski.
Gdy ziemniaczki i warzywa już sa miękkie,dodaję szczaw i gotuję jeszcze około 15 minut żeby zielsko puściło smak. Po tym czasie łaczę mąkę z odrobiną wody i śmietany,hartuję z odrobinką goracej zupki i wlewam do całości.
Gotuje jeszcze 5 minutek i rozlewam do miseczek. Do podanej zupki kroimy jajeczko i zjadamy:ze smakiem )
SMACZNEGO. . . . . . .
Komentarze (6)