Zupa Szczawiowa

Zupa Szczawiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    2 pęczki
  • wywar z kurczaka

    3 l
  • włoszczyzna

    2 garście
  • seler korzeniowy

    1/4
  • ziemniaki

    3 - 4
  • smietana 18%

    150g
  • mąka

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    1 - 2
  • jaja na twardo

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja robie tak zupke.
Ziemniaki obieram,kroje w kostke,myję i wrzucam do wywaru razem z obranym selerem , dwoma zabkami czosnku i włoszczyzną .Gotuję na wolnym ogniu do miękkości ziemniaczków.
W miedzyczasie myję pod bieżącą wodą szczaw.Osuszam go i kroje w paski.
Gdy ziemniaczki i warzywa już sa miękkie,dodaję szczaw i gotuję jeszcze około 15 minut żeby zielsko puściło smak. Po tym czasie łaczę mąkę z odrobiną wody i śmietany,hartuję z odrobinką goracej zupki i wlewam do całości.
Gotuje jeszcze 5 minutek i rozlewam do miseczek. Do podanej zupki kroimy jajeczko i zjadamy:ze smakiem )


SMACZNEGO. . . . . . .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.11.2012 17:42
Gotuję tak.

bernadetta2

15.03.2012 19:51
smaczne

adam1f

14.07.2011 00:10
dobre

smakowita

21.06.2011 10:38
smaczna ,bardzo lubię szczawiową

aga130982

01.06.2011 11:57
mniam

Sylwia88

10.04.2011 21:45
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat