zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    5 sztuk
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • szczaw

    60 dag
  • ziemniaki

    6-7 sztuk
  • przyprawa kucharek uniwersalna

    do smaku
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    150 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jaja na twardo

    4-5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze skrzydełek i włoszczyzny ugotować wywar , ok 3 litry. Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę wrzucić do wywaru i gotować jeszcze ok. 10 minut. Szczaw przebrać , pokroić , wrzucić do garnka , pogotować jeszcze chwilę. Dodać mąkę rozrobioną ze śmietaną , doprawić do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki , położyć na talerze i zalać gorącą zupą. Zimą można użyć szczawiu mrożonego lub ze słoika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata23

10.12.2013 21:12
ulubiona teścia

Klausia

31.05.2013 11:56
Jak będę mieć tylko dostęp do szczawiu to na pewno zrobię :)

Ela15

27.05.2013 13:02
bardzo lubię taką zupkę

IZABELA29

30.04.2013 08:20
zjadłabym taką pyszną zupkę

ben-ka

30.04.2013 07:56
Taką zupkę bardzo lubimy......

LoLa

17.04.2013 11:43
taka jadam tylko u babci na wsi

Motorek

27.03.2013 08:35
pięknie podana

berys18

01.03.2013 18:13
ulubiona zupa mojej córki

misia53

07.10.2012 19:12
jedna z moich ulubionych zupek chociaz moich domowników nie koniecznie.....

Wacław

30.07.2012 12:23
pyszniutka zupa !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat