Zupa świętego Mikołaja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki migdałowe

    20 dag
  • mleko

    1 litr
  • cukier trzcinowy

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • wanilia

    1 laska
  • śmietana kremówka

    5 łyżek
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • pistacje

    12 sztuk
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki migdałowe prażyć na suchej patelni, aż zbrązowieją. Odłożyć jedną łyżkę. Pozostałe płatki zmielić w młynku do kawy, wsypać do garnka, zalać mlekiem. Do zupy dodać wanilię wykrojoną nożykiem z wnętrza laski wanilii, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i gotować na niedużym ogniu 10 minut. Śmietanę zmieszać z budyniem i cynamonem, wlać do zupy, mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia. Podawać z płatkami migdałowymi i pistacjami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat