Zupa śliwkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    70 dag
  • żółtka

    4 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki wydrylować, zalać gorącą wodą, dodać goździki i ugotować do miękkości. Następnie zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Po dodaniu mąki zupę zagotować następnie przestudzić, podprawić żółtkami utartymi z cukrem, zmiksować. Podawać na zimno z dodatkiem groszku ptysiowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 08.03.2014 21:36
Super zupka.
Bernadeta 13.11.2013 14:05
fajna zupka
Iwusia 16.07.2013 23:48
pycha, nic dodać - nic ująć :)
pestka 02.06.2013 10:12
mam dużo własnych śliwek i też często w sezonie robię podobną zupkę
Seba 18.03.2012 12:34
fajna
bami 01.02.2012 09:41
O zupie śliwkowej jeszcze nie słyszałam - interesujące :)
mehia 14.06.2011 18:42
ciekawa
Mirka-Ludomila 20.05.2011 08:36
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat