Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa serowa z mięsem mielonym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przecier z pora

por (biała część) 500 gram
ząbki czosnku 4-5 sztuk
sól do smaku
masło lub margaryna 1 łyżka
woda 100 ml

baza zupy

mięso mielone wieprzowe 500 gram
ząbki czosnku 2-3 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 2,5 litra
serek topiony 300-400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: zupa serowa z mięsem mielonym

Przecier z pora: Por drobno kroimy i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem lub margaryną, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy sola i przez chwilę podsmażamy aż por zmięknie następnie dolewamy wody i gotujemy jeszcze przez chwilę aż większość wody odparuje. W oddzielnym garnku podsmażamy mięso mielone z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia. Wcześniej przygotowany przecier z pora blendujemy (dodatkowo można przetrzeć przez sitko) i dodajemy do gotującej się zupy, następnie dodajemy serek topiony małymi porcjami i gotujemy tak długo aż serek się roztopi w między czasie próbować i doprawić do smaku. Do mieszania zupy zamiast łyżki użyj trzepaczki (tzw. piórka) wtedy łatwiej rozmiesza się serek i nie będzie grudek. Zupa będzie gładka jak krem. Podawać z bagietką czosnkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak