Zupa selerowa z szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    60 dag
  • ziemniak

    40 dag
  • cebula

    10 dag
  • szynka wędzona

    15 dag
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtko

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    - -
  • rosół wołowy

    4 szklanki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler wyszorować szczoteczką, opłukać, obrać, zetrzeć na grubej tarce i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, dodać seler i ziemniaki, smażyć 3 min, stale mieszając, zalać bulionem. Gotować 25 min, a następnie zmiksować. Szynkę pokroić w małą kostkę i dodać do zupy. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę, wrzucić do zupy i zagotować. Zupę zdjąć z ognia, żółtka roztrzepać i połączyć z zupą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat i ziołami Prymat.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 22.03.2013 16:14
chętnie bym spróbowała
Pani Domu 13.10.2012 18:26
fajna zupa
Pani Domu 13.10.2012 18:26
fajna zupa
[email protected] 05.02.2012 01:34
robilam pycha
Kasiax18 20.01.2012 15:07
extra :)
olemona 01.01.2012 01:44
uwielbiam takie zupy
artur7 30.12.2011 15:52
fajnae
[email protected] 13.12.2011 00:53
Fajne
[email protected] 13.12.2011 00:52
Fajne
artur7 07.12.2011 15:18
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat