Zupa rybna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 1/2 litra
  • głowa pstrąga/innej ryby

    2 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • pietruszka zielona

    do dekoracji
  • bulion

    1 kostka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Głowy oczyszczamy ze skrzeli i obgotowujemy w wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy. Do powstałego wywaru dajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy do wywaru. Doprawiamy: liść laurowy, tymianek, rozmaryn. Gdy marchew i ziemniaki są miękkie wrzucamy do zupy mięso rybie obrane z głów, doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzach posypujemy natką pietruszki. Można zupę podawać z grzankami. Pyszotka!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia19 06.06.2013 14:51
przepyszna zupka
nogawkuchni 06.06.2013 14:32
Jeszcze nie miałam okazji jeść zupy rybnej,ale patrząc na tę w Twoim wykonaniu oraz na składniki,z jakich została przyrządzona muszę powiedzieć,że bardzo mnie ciekawi i sprawia,że mam na nią ogromną ochotę, smacznie doprawiona,po prostu pyszna.
Ania321 06.06.2013 14:20
jeszcze nigdy nie robiłam zupy rybnej, chyba pora to zmienić, bo zapowiada się pysznie :)
dodi 06.06.2013 11:57
sam wygląd takiej zupki zachęca do zjedzenia
Marta1986 06.06.2013 11:53
mniam uwielbiam
Aga123 06.06.2013 11:45
najlepsza zupa rybna jaką jadłam, polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat