Zupa porowo-ziemniaczana z gałką muszkatołową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 sztuki
  • boczek wędzony

    15 dag
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • bulion wołowy

    6 szklanek
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Por i cebulkę posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę. Olej lub oliwę rozgrzać w garnku. Dodać posiekany por i cebulę, zeszklić. Dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilkę. Zalać bulionem i włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zabielić śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 10.02.2012 14:32
super
[email protected] 10.02.2012 00:46
bardzo ciekawe
msmariusz 09.02.2012 22:39
nie jadłam takiej ,

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat