Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowo serowa z klopsikami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki:
przepis w opisie
koncentratu pomidorowego 100 g
serki topione edamskie 200 g
sól do smaku
cukru 2 szczypta
DODATKOWO:
do posypania zupy
bulion drobiowy 600 z warzywami
zupa :
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowo serowa z klopsikami

Klopsiki :
250 g łopatki wieprzowej
1 mała cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Zupa :
600 ml bulionu drobiowo warzywnego
100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 serki topione edamskie ( po 100 g )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 szczypty cukru
Dodatkowo :
tarty żółty ser do posypania zupy



Mięso po umyciu zmielić na drobnym sicie razem z cebulą. Dodać do mięsa jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Bulion wlać do garnka i gotować na małym ogniu. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać je na gorący bulion. Gotować je około 3 minuty, potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć klopsiki. Następnie wrzucić serki i gotować do rozpuszczenia się ich. Potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Na talerz kłaść po kilka klopsików i nalewać zupę. Na koniec posypać startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 08.05.2013 20:37
pomidorowa doskonała
jasiek 08.05.2013 12:21
bardzo smaczne
Pyszota 08.05.2013 11:10
uwielbiam zupę pomidorową
Konczi 08.05.2013 11:00
apetyczna zupcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak