Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowo serowa z klopsikami
250 g łopatki wieprzowej
1 mała cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Zupa :
600 ml bulionu drobiowo warzywnego
100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 serki topione edamskie ( po 100 g )
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 szczypty cukru
Dodatkowo :
tarty żółty ser do posypania zupy
Mięso po umyciu zmielić na drobnym sicie razem z cebulą. Dodać do mięsa jajka, bułkę tartą i przyprawy oraz wodę i wyrobić masę. Bulion wlać do garnka i gotować na małym ogniu. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać je na gorący bulion. Gotować je około 3 minuty, potem za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć klopsiki. Następnie wrzucić serki i gotować do rozpuszczenia się ich. Potem dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i doprawić do smaku. Na talerz kłaść po kilka klopsików i nalewać zupę. Na koniec posypać startym serem.