Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaronowe koszyczki:

  • makaron nitki

    15 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • ser żółty

    10 dag
  • wędlina

    15 dag
  • śmietana 18%

    4 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    1 szczypta

Na zupę:

  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • marchewki

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    20 dag
  • koncentrat pomidorowy

    10 dag
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wykonanie zupy z makaronowymi koszyczkami:

Krok 1 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.
Krok 2 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.
Krok 3 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.
Krok 4 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.
Krok 5 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami
Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Sól i pieprz do smaku. Śmietana do koszyczków 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %. Ser i wędlina w kawałku. Bulion warzywny lub mięsny. Marchewki i pietruszka średniej wielkości. Natka pietruszki według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.12.2018 10:21
Pyszna, aromatyczna zupka.;)

Babeczka35

11.12.2018 08:51
Dziękuję i nie ukrywam, że pyszna była :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat