Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaronowe koszyczki:

  • makaron nitki

    15 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • ser żółty

    10 dag
  • wędlina

    15 dag
  • śmietana 18%

    4 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Bazylia suszona Prymat

    1 szczypta

Na zupę:

  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • marchewki

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    20 dag
  • koncentrat pomidorowy

    10 dag
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie zupy z makaronowymi koszyczkami:

Krok 1 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.
Krok 2 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.
Krok 3 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.
Krok 4 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.
Krok 5 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami foto
Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Babeczka35
Sól i pieprz do smaku. Śmietana do koszyczków 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %. Ser i wędlina w kawałku. Bulion warzywny lub mięsny. Marchewki i pietruszka średniej wielkości. Natka pietruszki według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:22
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:21
Pyszna, aromatyczna zupka.;)
Babeczka35 11.12.2018 08:51
Dziękuję i nie ukrywam, że pyszna była :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat