Zupa pomidorowa na soku z pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 szt
  • seler

    1 szt
  • korzeń pietruszki

    1 szt
  • por (biała część)

    1 kawałek
  • sok pomidorowy

    1 litr
  • śmietana 18 proc

    1 kubeczek
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, obrać, poszatkować. Gotować je w małej ilości wody do miękkości (wrzucić warzywa na gotującą się wodę, woda ma przykrywać warzywa).
Po ugotowaniu warzyw wlewamy cały sok pomidorowy, zagotowujemy a w między czasie - zaprawiamy w miseczce 2 łyżeczki mąki śmietaną, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie hartujemy mąkę ze śmietaną zupą (do miseczki z mąką i śmietaną wlewamy 2 chochelki zupy, mieszamy trzepaczką). Zawartość miseczki wlewamy do garnka z zupą, dokładnie mieszamy, gotujemy chwilę.
Dla poprawienia smaku dodajemy szczyptę soli, pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego. Można też dodać lubczyk do smaku i jedną łyżkę stołową masła.
Podać po 10-15 minutach, z makaronem.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.05.2012 19:25
Często ją gotuję, bo lubię.
Mati13 12.03.2012 22:29
dobra
dabrowianka 12.03.2012 21:59
dzięki :) właśnie dziś zrobiłam :)
msmariusz 12.03.2012 21:31
smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat