Przepis i sposób przygotowania na: Zupa podgrzybkowa
700 g podgrzybków
1 łyżka masła
1 posiekana cebula
3 szklanki gorącego bulionu wołowego (warzywny jest mniej aromatyczny)
1 szklanka jogurtu greckiego lub kefiru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki
sól i pieprz
natka pietruszki do podania
przygotowanie:
Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Wymieszać jogurt/kefir z sokiem z cytryny, następnie połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
Podawać posypane natką pietruszki.