Zupa Piwosza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gram
  • mąka

  • śmietana 30%

    100 ml
  • piwo ciemne

    400 ml
  • por (białe części)

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • czosnek ząbki

    5 sztuk
  • bulion

    300 ml
  • ser żółty

    50 dag
  • boczek wędzony

    5 plastrów
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • liść laurowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory posiekać i wrzucić do rondla.Podsmażyć je na maśle razem z pokrojoną marchewką i selerem.Dodać czosnek roztarty z solą i liść laurowy.Przesmażone warzywa oprószyć mąką i chwilę smażyć.Wlać śmietanę,bulion i piwo.Dobrze wymieszać i,przyprawić do smaku.Dodać starty ser i mieszać go,aby się rozpuścił,ale nie gotować.Plastry boczku wysmażyć na chrupko i pokruszyć je do zupy,kiedy ser się rozpuści.Podawać gorącą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Urszula5 26.03.2012 13:28
pierwszy raz słyszę o zupie z piwem
m1monika 24.03.2012 18:20
fajna nazwa :-)
Krystyna32 14.02.2012 09:23
extra
Karmel 06.02.2012 18:01
smaczne
Magdalena80 22.11.2011 21:12
szkoda, że zdjęcia nie ma takiej zupki bo brzmi ciekawie :)
Justyna Jussstiii 28.06.2011 08:35
super
romanrafal 18.04.2011 16:10
oj dobre to musi być
Motorek 14.04.2011 19:06
pycha
Robert10 05.04.2011 09:16
muszę taką zrobić
Kuchareczekjeden 04.04.2011 16:38
fajna:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat