Zupa piwna z grzankami

Zupa piwna z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2
  • Skórka z jednej cytryny

  • cynamon

  • piwo jasne

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa piwna z grzankami

Piwo zagotować z cukrem, cynamonem i skórką ze sparzonej cytryny. Gdy zacznie wrzeć, wyjąć skórkę, a chwilę później zdjąć napój z płomienia. Z mąki i łyżki masła przygotować jasną zasmażkę, dodać do piwa i stale mieszając, zagotować zupę. Śmietanę rozmącić z żółtkami, rozprowadzić gorącym płynem i wlać do zupy, ubijając trzepaczką. Bułkę pokroić na grzanki, zrumienić na maśle, przełożyć na talerze i zalać zupą. Podawać od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

dagmara020 09.08.2012 15:48
%%%%%%%%%%%%

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat