zupa pietruszkowo migdałowa ze smażoną cebulką

zupa pietruszkowo migdałowa ze smażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pietruszka korzeń

    400 gram
  • migdały

    50 gram
  • cebula biała

    2 sztuki
  • oliwa

    do smażenia
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • liście laurowe

  • kolendra

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ta zupka jest trochę dla dzieci, ale mi też bardzo smakuje. pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Ugotować w około 1 litrze wody z solą i liśćmi laurowymi. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i poszatkować. Gdy pietruszka się ugotuje na miękko, doprawić, zdjąć z gazu i poczekać aż wystygnie. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z odrobiną soli. Część cebuli dorzucić do wywaru a część zostawić do posypania przed podaniem. Wywar z pietruszką, cebulką i migdały dokładnie zetrzeć w blenderze na jednolitą masę. Podawać podgrzaną z cebulką i skropione sokiem z cytryny. Gotowe, smacznego. (migdałów lepiej nie gotować)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

01.02.2014 16:30
wygląda genialnie :)

alaaa

09.10.2013 15:24
ty to masz pomysły, zupa z pietruszki ciekawy pomysł

Krystyna32

27.07.2013 07:36
pyszna zupka

czekoladka_m

30.04.2013 11:29
mmm, ale bogactwo smaków;)

pajbek

21.04.2013 21:24
Super zupka :-)

Dorota59

06.04.2013 15:08
ciekawa jestem jak smakuje

Katarzyna59

05.04.2013 16:22
bardzo smaczna

Mati13

07.02.2013 08:34
pięknie wygląda, ciekawie zrobiona

Mati13

07.02.2013 08:34
pięknie wygląda, ciekawie zrobiona

Ada-Gaba

22.01.2013 08:04
pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem, podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat