Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    30 dag
  • pietruszka

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • por

    1 szt
  • groszek konserwowy

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • śmietanka

    2 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • woda

    4 szkl
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić na kawałki. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Por pokroić w krążki. Wszystkie składniki podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do rondla, wlać 4 szkl wody, dodać pokruszone kostki rosołowe i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać odsączony z zalewy groszek, mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek, śmietankę, wymieszać. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 05.10.2013 12:36
smakowita ta zupka z groszkiem jeszcze nie gotowałam :)
IlonaAlbertos 14.08.2013 19:26
Ciekawe połączenie.
olkaaa 02.01.2013 08:13
jeszcze takiej nie jadłam
Dorota59 13.09.2012 09:56
z groszkiem nie robiłam, ale chętnie dodam do pieczarkowej
Kamila/kami007 28.11.2011 16:26
mmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat