Zupa pieczarkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • masło do smażenia

  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • woda letnia

    300 ml
  • sól do smaku

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa pieczarkowa foto
Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Krok 2 - Zupa pieczarkowa foto
Pieczarki obrać, pokroić w plastry, usmażyć na maśle.
Krok 3 - Zupa pieczarkowa foto
Por, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i razem smażyć do miękkości.
Krok 4 - Zupa pieczarkowa foto
Zalać zimną wodą, doprawić, dodać kostkę bulionową, podsmażone pieczarki, zagotować.
Krok 5 - Zupa pieczarkowa foto
Śmietanę, mąkę i odrobinę wody razem wymieszać, tą mieszanką zalać zupę i doprowadzić do wrzenia. Najlepiej smakuje z makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 04.01.2014 10:40
smacznie na obiad
gosia47-47 02.10.2013 09:24
nie jadłam, ale kiedyś na pewno wypróbuje :D
pajbek 02.10.2013 01:42
Pyszna pieczarkowa :-)
treonina 01.10.2013 23:00
smaczna zupka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat