Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 300 g
kurczak 300 g
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Bulion grzybowy do smaku
masło 1 łyżka
słodka śmietana do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Pieczarki myjemy, osuszamy i drobniutko kroimy. Podsmażamy na patelni na masłeku. Gotujemy ok 3 litrów wody i do gotującej się wody wrzucamy mięsko drobiowe, po kilku minutach dorzucamy pieczarki z masełkiem. Gdy nie mamy świeżej włoszczyzny dodajemy kostkę bulionową grzybową. Gdy mamy włoszczyznę oczywiście świeże warzywa (wówczas zupka jest smaczniejsza i bardziej naturalna). Doprawiamy zupę do smaku - solą, pieprzem i ewent. Kucharkiem uniwersalnym. Gotujemy do miękkości mięska. Wyjmujemy mięsko i sprawdzamy czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy będzie dobrze doprawiona, do śmietanki dodajemy ok jednej wazówki zupy ciepłej i mąkę. Na ok 100 ml śmietanki daję 1 czubatą łyżkę mąki. Zaprawę mączno - śmietanową wlewamy do zupy i mieszamy.
Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 22.01.2014 08:37
Taka zupka zawsze pasuje na obiad:)
gosia56 01.10.2013 06:44
pyszna zupa
olkaaa 18.09.2013 09:45
bardzo smaczna
Katarzyna59 10.09.2013 07:26
apetyczna zupka
Krystyna32 07.09.2013 07:01
pyszna zupka
bogusia19 02.09.2013 11:52
przepyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak