Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z ziemniakami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jest pożywna, aromatyczna oraz idealna na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

SKŁADNIKI

bulion drobiowy 1.5 litra
pieczarki 300 gramów
ziemniaki 3 sztuki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
posiekany koperek 2 łyżki
śmietanka 18% 120 mililitrów
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

KROK 1. Obrane marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, wrzucamy do gorącego bulionu (można wykorzystać rosół) i gotujemy około 10 - 15 minut.

KROK 2. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy chwilę do momentu odparowania wody z grzybów oraz ich lekkiego zarumienienia.

KROK 3. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je do miękkości przez około 15 minut.

KROK 4. Na koniec dodajemy do zupy posiekany drobno koperek, a następnie ściągamy ją z palnika i zabielamy śmietanką (wcześniej zahartowaną gorącym bulionem). Zupę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak