Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa paprykowo-cebulowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 5 sztuk
żółta papryka 2 sztuki
bulion warzywny 2 litry
ser topiony 100 gr
masło
oliwa
sól
pieprz
tymianek 1 (posiekany)
papryka czerwona 2 sztuki
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa paprykowo-cebulowa

Paprykę opiekamy w piekarniku w 225 st.do momentu aż powstaną na niej czarne plamy.Następnie gorącą wkładamy do worka foliowego i pozostawiamy na 15 minut,wyciągamy i obieramy ze skóry,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.Na patelni rozgrzać masło z oliwą i dodać pokrojoną w talarki cebulę smażyć aż cebula będzie szklista,następnie dodajemy papryki i tymianek dusimy razem około 20 minut często mieszając,można podlać kilkoma łyżkami bulionu żeby się nie przypaliło.Ale chodzi o to żeby cebula się chociaż trochę z karmelizowała.Bulion podgrzać i dodać do niego,serek topiony i łyżkę masła,następnie przełożyć zawartość patelni,gotować 10 minut,dodać żółty ser i przyprawić.Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.Polecam:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

michałp 28.11.2012 12:56
Coś dla mnie podoba mi sie takie połączenie smaku,ja sam robię tylko paprykową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak