Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na kościach schabowych

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości schabowe 0,5 kilograma
ogórki kiszone 6 sztuk
ziemniaki 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
pieprz szczypta
czosnek 2 ząbki
śmietana 18% 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na kościach schabowych

Kroki postępowania

1

Przygotowujemy wywar mięsny z kości schabowych. Umyte mięso wkładamy do garnka i gotujemy 20 minut.

Krok 1 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto
2

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru mięsnego i gotujemy całość 15 minut.

Krok 2 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto
3

Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Starte warzywa dodajemy do wywaru.

Krok 3 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto
4

Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki - jeśli mamy własnej roboty ogórki do wywaru dolewamy także wodę z ogórków. Razem gotujemy 15 minut. Dodajemy przyprawy: pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Krok 4 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto
5

Na samym końcu dodajemy pół szklanki śmietany. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy.

Krok 5 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto
6
Zupę przelewamy do talerzy i serwujemy gorącą.
Krok 6 - Zupa ogórkowa na kościach schabowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 24.02.2014 08:29
zupa ogórkowa to moja ulubiona
mysza75 09.01.2014 12:18
moja ulubiona zupka :-)
anemon 09.01.2014 08:11
Dawno nie robiłam ogórkowej, muszę to zmienić.
idealme 08.01.2014 23:55
ale pyszne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak