Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    25 dkg
  • włoszczyzna

    1 tacka
  • ziemniaki

    5 szt
  • ogórki kiszone

    3 szt
  • kwas ogórkowy

    1/2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • ziele angielskie

  • pieprz w ziarnach

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka z wodą wrzucamy wędzony boczek, przyprawy ziarniste, pokrojone na kawałki marchewki (sporo), starte na grubej tarce pietruszkę i kawałek selera, solimy .Gdy to się pogotuje kilkanaście minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze ze 20 min. Teraz pora na kiszone ogórki - najlepiej domowe, na moim blogu jest kilka sposobów ich przyrządzenia, można je znaleźć w wyszukiwarce z boku. Ogórki ścieramy na grubej tarce, wrzucamy do zupy, gotujemy 15-20 min, Na koniec dodajemy sok z ogórków, tyle, ile nam smakuje, ja daję ok pół szklanki i tyle samo nieukwaszonej śmietany. Dodaję też szczyptę cukru, żeby złamać nieco kwaśny smak zupy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 30.09.2013 06:41
bardzo lubię .
misia53 30.09.2013 00:35
ja lubię tylko wybrane ... ogórkową również...
ben-ka 29.09.2013 20:08
zupki,to ja bardzo lubię.
MAR3STA 10.12.2010 16:58
bardzo lubię ogórkową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat