Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 litry
ziemniaki 4-5 sztuk
ogórek kiszony 8-10 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka korzeń 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
śmietanka kremowa 200 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
skrzydełka kurczaka 3 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy umyte wcześniej skrzydełka. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
2
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew i pietruszkę w kółka. Porę również kroimy w kółka.
Gdy woda ze skrzydełkami się zagotuje dodajemy do niej kostkę rosołową (najlepiej drobiową), liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Garnek ciągle umieszczony jest na delikatnym płomieniu.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
3
Warzywa wraz z kurczakiem gotujemy i w między czasie ścieramy ogórki na tarce na grubych oczkach. Dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy około 60 minut.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
4
Po godzinie sprawdzamy, czy warzywa i skrzydełka są miękkie. Jeśli tak do zupy dodajemy odrobinę soli, gdyż ogórki kiszone są słone i pieprz. Wlewamy również śmietankę kremówkę 30%. Doprowadzamy do wrzenia. Po spróbowaniu jeśli zupa jest doprawiona, nadaje się do spożycia.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak