ZUPA OGÓRKOWA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki kiszone

    6 sztuk
  • marchewka

    2 sztuki
  • serek topiony kremowy

    1 kostka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    mały kawałek
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 zabki
  • kostka rosołowa

    3 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kostek rosołowych robimy wywar około 2 litrów wody.
Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Zostawiamy jeden ogórek aby móc razem z czosnkiem, serkiem topionym, pietruszką i selerem zmiksować blenderem.
Potarte ogórki dodajemy do gotującego się wywaru, następnie wlewamy zmiksowaną masę. Trzemy marchewki na grubej tarce i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Do zupy możemy również dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Przyprawiamy do smaku przyprawa w płynie, pieprzem i wsypujemy koperek wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 25.05.2011 15:43
jadłem kiedyś ogórkową
Barbara55 05.05.2011 19:02
czasem taką robię
kielcok1 21.04.2011 13:58
lubię czasem tak na kwaśno
kotlet 19.04.2011 23:28
bardzo lubię
PaniMISIOWA 03.03.2011 10:25
mi też sie od razu skojarzyło \"smaczna i zdrowa\" :-)
rakow2 25.01.2011 15:13
smaczna i zdrowa
Joanna120 07.12.2010 17:06
zawsze smaczna i zdrowa
remprzem 26.04.2010 00:09
można dodac pokrojone ziemniaki w kostkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat