Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
ogórek kiszony 6-7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
sól do smaku
śmietana 12% 100 ml
mąka 2 łyżki
bulion 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na grubsze kawałki. Do garnka wlewamy ok 2,5 litra wody. Wrzucamy kostkę rosołową oraz warzywa, stawiamy na ogień.
Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
2
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
3
Po tym czasie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
4
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do zupy starte ogórki kiszone wraz z sokim, który puściły i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
5
Mieszamy pół szklanki wody z 2 łyżkami mąki, energicznie tak by nie było grudek. Wlewamy do garnka a następnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy(trzeba śmietanę zahartować). Całość mieszamy i można nalewać do miseczek.
Krok 5 - Zupa ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 19.11.2013 12:20
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak