Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • ogórek kiszony

    6-7 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • śmietana 12%

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • bulion

    1 kostka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na grubsze kawałki. Do garnka wlewamy ok 2,5 litra wody. Wrzucamy kostkę rosołową oraz warzywa, stawiamy na ogień.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
Po tym czasie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej na niewielkim ogniu.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do zupy starte ogórki kiszone wraz z sokim, który puściły i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 5 - Zupa ogórkowa foto
Mieszamy pół szklanki wody z 2 łyżkami mąki, energicznie tak by nie było grudek. Wlewamy do garnka a następnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy(trzeba śmietanę zahartować). Całość mieszamy i można nalewać do miseczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

krystyna330 19.11.2013 12:20
Zawsze dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat