Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew
2 sztuki
pietruszka
2 sztuki
ogórek kiszony
6-7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
ziemniaki
3 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
śmietana 12%
100 ml
mąka
2 łyżki
bulion
1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na grubsze kawałki. Do garnka wlewamy ok 2,5 litra wody. Wrzucamy kostkę rosołową oraz warzywa, stawiamy na ogień.
Krok 1 - Zupa ogórkowa foto
2
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kilka ziaren pieprzu. Gotujemy około 15-20 minut.
Krok 2 - Zupa ogórkowa foto
3
Po tym czasie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalej na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Zupa ogórkowa foto
4
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do zupy starte ogórki kiszone wraz z sokim, który puściły i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4 - Zupa ogórkowa foto
5
Mieszamy pół szklanki wody z 2 łyżkami mąki, energicznie tak by nie było grudek. Wlewamy do garnka a następnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy(trzeba śmietanę zahartować). Całość mieszamy i można nalewać do miseczek.
Krok 5 - Zupa ogórkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 19.11.2013 12:20
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak