Zupa ogórkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 litry
  • kości cielęce

    1/2 kg
  • sól

    do smaku
  • śmietana

    2 szklanki
  • ogórki kwaszone

    3 sztuki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • pietruszka

    1 natka
  • cukier

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • włoszczyzna

    1 (duża)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowuję wywar z kości i warzyw. Kości myję, robię na mniejsze kawałki i wrzucam do zimnej osolonej wody. Gotuję przez 60 minut. Następnie myję warzywa i po 20 minutach gotowania kości dorzucam dużą włoszczyznę i po 40 minutach wywar jest gotowy. Obieram umyte ziemniaki i kroję je w kosteczke. Obrane ogórki kroję w paski i podsmażam na maśle do miękkości, wrzucam do wywaru. Następnie do wywaru dodaję ziemniaki. Do wywaru dodaję jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną i dorzucam posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Gotuję i zupa ogórkowa gotowa:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 12.07.2013 09:40
uwielbiammmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat