Zupa mleczna poziomkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poziomki

    1 kg
  • mleko

    1 litr
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • cukier

    7 łyżek
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poziomki dokładnie umyć. Wysuszyć. Wsypać do miseczki. Utrzeć blenderem z masłem, cukrem i śmietaną. Zagotować litr mleka.Odlać 1/2 szklanki. Mleko wystudzone stopniowo wlewać do masy poziomkowej cały czas miesząc. Żółtka wymieszać dokładnie z 1/2 szklanki mleka. Dodać mąki. Dokładnie wymieszać. Dodać do zupy. Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iwona25 24.05.2012 09:31
smaczna
monika156 15.12.2010 08:55
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat