Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mięsno - warzywna
Kroki postępowania
1 kg świeżego mięsa z wieprzowiny np .karkówki
2 pętka kiełbasy swojskiej wędzonej
1 papryczka chili
6 średniej wielkości ziemniaków młodych
5 - 6 młodych marchewek
1 cebula
liść selera
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 słoiczek przecieru pomidorowego
8 szklanek wody
czarny pieprz
przyprawa typu vegeta - Kucharek.
Kiełbasę swojską kroimy w małą kosteczkę.
Szykujemy garnek o grubym dnie i patelnie.
W garnku przesmażamy karkówkę na rozgrzanych 3 łyżkach oleju, a po chwili dodajemy pokrojoną w pióra cebule.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i przesmażamy około 5 minut swojską kiełbasę .
Do garnka przekładamy zawartość patelni, wlewamy wodę, wkładamy liść selera i gotujemy.
Dokładamy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę śmietaną rozmieszaną z mąką w odrobinie wody.
Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym i przyprawa typu vegeta ( Kucharkiem).