Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa lombardzka z flaczków (wg M.E. Halbańskiego)

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe
500 g
boczek wędzony
120 g
fasola biała
100 g
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
marchew
2 sztuki
por (biała część)
1
pietruszka
1
kapusta włoska
ćwiartka
seler
kawałek
jajko
2
oliwa
łyżka
twardy utarty ser
50 g
czosnek
ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa lombardzka z flaczków (wg M.E. Halbańskiego)

Flaki wypłukać, dokładnie oczyścić, sparzyć kilkakrotnie wrzącą wodą i gotować ok. 3 godz z obranymi warzywami w osolonej wodzie (2 l.)
Uprzednio namoczoną fasolę gotować w małej ilości wody do iękkości.
Pokrojony w kostkę boczek obsmażyć na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą i roztartym czosnkiem.
Flaki pokroić na cienki makaron, to samo zrobić z warzywami i włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać odcedzoną fasolę, boczek z cebilą oraz koncentrat i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą posypaną szałwią i tartym serem z jajkami ugotowanymi na twardo.
Można również przyrządzić z flaczków cielęcych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak