Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udko kurczaka
-
kości
-
marchew
-
pietruszka
-
seler
-
por
-
mąka
-
śmietana
-
ocet
-
pieprz
-
sól
Przepis i sposób przygotowania Zupa kwasek
W między czasie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy, gdy już zbierzemy szumowiny. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu (praktycznie rzecz biorąc robimy rosół tylko, ze także na kości).
Kiedy "rosół" jest gotowy, zaprawiamy zupę mąką i gotujemy chwilę. Następnie zabielamy zupę śmietaną.
Na sam koniec dodajemy ocet, bardzo niewiele (łyżkę octu na sporych rozmiarów garnek zupy).
Dosłownie jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! ;-)
Kwasek podajemy z makaronem ;-)
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się