Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kwasek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko kurczaka
kości
marchew
pietruszka
seler
por
mąka
śmietana
ocet
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kwasek

Mięso i kości płuczemy, wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy i zbieramy pojawiające się na powierzchni wody szumowiny.

W między czasie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy, gdy już zbierzemy szumowiny. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu (praktycznie rzecz biorąc robimy rosół tylko, ze także na kości).

Kiedy "rosół" jest gotowy, zaprawiamy zupę mąką i gotujemy chwilę. Następnie zabielamy zupę śmietaną.

Na sam koniec dodajemy ocet, bardzo niewiele (łyżkę octu na sporych rozmiarów garnek zupy).

Dosłownie jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! ;-)

Kwasek podajemy z makaronem ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 01.12.2012 18:59
smaczna
Aleksandra15 19.11.2012 10:50
Bardzo dobra jako alternatywa dla rosołu.
gusia1000 27.08.2012 12:54
Super zupa.
parysek10 16.08.2012 20:43
przydałyby się ilości składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak