Zupa kwasek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko kurczaka

  • kości

  • marchew

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • mąka

  • śmietana

  • ocet

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i kości płuczemy, wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy i zbieramy pojawiające się na powierzchni wody szumowiny.

W między czasie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy, gdy już zbierzemy szumowiny. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu (praktycznie rzecz biorąc robimy rosół tylko, ze także na kości).

Kiedy "rosół" jest gotowy, zaprawiamy zupę mąką i gotujemy chwilę. Następnie zabielamy zupę śmietaną.

Na sam koniec dodajemy ocet, bardzo niewiele (łyżkę octu na sporych rozmiarów garnek zupy).

Dosłownie jeszcze chwilę gotujemy i gotowe! ;-)

Kwasek podajemy z makaronem ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 01.12.2012 18:59
smaczna
Aleksandra15 19.11.2012 10:50
Bardzo dobra jako alternatywa dla rosołu.
gusia1000 27.08.2012 12:54
Super zupa.
parysek10 16.08.2012 20:43
przydałyby się ilości składników

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat