Zupa kryzysowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok pomidorowy

    500 ml (lub inny sok warzywny)
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • szalotka

    5 - 6 sztuk
  • czosnek

    1 -2 ząbki
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 czubata łyżka
  • sól i pieprz

  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki - gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.

Szalotkę kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i chwilę razem dusimy.

2. Podduszone warzywa przekładamy do garnka wraz z ugotowaną i odcedzoną marchewką i ziemniakami, zalewamy sokiem pomidorowym lub innym sokiem warzywnym (np. Vegą węgierską Tymbarku) i zagotowujemy.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki, pieprz cayenne i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem - gotujemy jeszcze przez 2- minuty.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 08.10.2014 12:07
bardzo dobra zupa
halinah 08.10.2014 00:33
ciekawa nazwa :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat