Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ziemniaczana z cukinią
Warzywa smażone mają inny smak niż tylko ugotowane, szczególnie cebulka. Jednak można ten etap smażenia pominąć, ale wtedy etap gotowania wydłużyć z 20 min na 35.
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 1,5l wywaru
- 3 łyżki oleju lub margaryny do smażenia
Ziemniaki obierz i pokrój na 4-6 części. Cukinię umyj, odkrawaj końce i pokrój na 2-3 cm kawałki (nie obieraj cukinii). Cebulę pokrój na 8 części, lub w grube talary.
Wszystko wrzuć na ogromniastą patelnię i smaż lekko podpiekając do 20 min, nie przypal dodaj trochę z miary rosołowej wody jak trzeba. Zagotuj wywar i wrzuć do niego warzywa z patelni, gotuj na wolnym ogniu do 20 min.
Zmiksuj blenderem na gładko. Podałam ze świeżo uprażonym słonecznikiem łuskanym.
Młode warzywa oddały wspaniały smak! Polecam.