Zupa krem ziemniaczana z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 gram
  • cebula

    1 sztuk
  • cukinia

    2 szt
  • wywar z kurczaka

    1,5 litra
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja mam taką manię że zanim kupię owoce czy warzywa to je wącham:) Nawet cukinię przed zakupem, a ona połaskotała mnie po nosie niewidocznym meszkiem. “Młoda!” pomyślałam i wzięłam dwie. Cebulka też już młoda jest, wzięłam dużą. O tej porze roku również młode ziemniaczki się proszą, fajnie że nie były takie malutkie!

Warzywa smażone mają inny smak niż tylko ugotowane, szczególnie cebulka. Jednak można ten etap smażenia pominąć, ale wtedy etap gotowania wydłużyć z 20 min na 35.

- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 1,5l wywaru
- 3 łyżki oleju lub margaryny do smażenia

Ziemniaki obierz i pokrój na 4-6 części. Cukinię umyj, odkrawaj końce i pokrój na 2-3 cm kawałki (nie obieraj cukinii). Cebulę pokrój na 8 części, lub w grube talary.

Wszystko wrzuć na ogromniastą patelnię i smaż lekko podpiekając do 20 min, nie przypal dodaj trochę z miary rosołowej wody jak trzeba. Zagotuj wywar i wrzuć do niego warzywa z patelni, gotuj na wolnym ogniu do 20 min.

Zmiksuj blenderem na gładko. Podałam ze świeżo uprażonym słonecznikiem łuskanym.

Młode warzywa oddały wspaniały smak! Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 01.05.2013 22:48
uwielbiam zupy krem a z cukinii wyjątkowo
Mati3 17.08.2012 14:18
bardzo smaczna:)
matriasik 28.06.2012 23:58
Pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat