Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • bulion

    700 ml
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanka
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • chleb

    2 kromki
  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto
Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść podsmażyć na oliwie.
Krok 2 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto
Szparagi obrać w 1/3 od dołu odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki.
Bulion (może być rosół) podgrzać, dorzucić szparagi (bez główek), podsmażoną cebulę i 1 ząbek czosnku. Gotować ok. 15 min. Główki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie ok. 3-5 min. Odłożyć do dekoracji.

Zawartość garnka wystudzić. Zmiksować blenderem. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę, przyprawy, podgrzać.
Krok 3 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto
Zupę udekorować grzankami podsmażonymi wraz z ząbkiem czosnku na oliwie oraz kawałkami żółtego sera. Może to być też parmezan, camembert lub gorgonzola.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna/Dzastus 02.08.2013 13:33
pyszna zupka i ładne zdjecie
adam1f 12.02.2013 07:15
dobra
Ewelina38 07.02.2013 09:27
taka zupka na 100% mi posmakuje :)
Rafał10 06.06.2012 11:57
noo wygląda świetnie :)
fijolek91 09.05.2012 13:05
pychotka
BernadettaP 09.05.2012 09:24
Wspaniała ta zupka, ja w tym roku robiłam krem z białych szparagów, a zielonych jakoś nie mogę kupić :( Gdy tylko je dostanę, to będę szaleć :)
dwa pokoje z kuchnią 08.05.2012 23:46
REWELACJA!
Beatris 08.05.2012 20:55
Nie przepadam za zupami kremami, ale na taką ze szparagów to bym się skusiła. Wygląda niezwykle smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat