Zupa krem z kalarepy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • porcja rosołowa

    1
  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • kalarepka młoda

    1
  • marchew

    1
  • pietruszka

    1
  • ziemniaki

    2
  • szalotka

    2
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • śmietana

  • ser pleśniowy

Grzanki

  • bułka pszenna

    2
  • ząbek czosnku

    1
  • masło do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z kalarepy foto
Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu.
Krok 2 - Zupa krem z kalarepy foto
Warzywa obrać, umyć i pokroić.
Krok 3 - Zupa krem z kalarepy foto
Dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie.
Krok 4 - Zupa krem z kalarepy foto
W tym czasie przygotować grzanki: Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek.
Krok 5 - Zupa krem z kalarepy foto
Dodać pokrojoną w kostkę bułkę (lub chleb), zrumienić.
Krok 6 - Zupa krem z kalarepy foto
Z zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę, ale niekoniecznie. Nalać do miseczek posypać kawałkami sera i grzankami.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Lidzia
Użyłam sera z niebieską pleśnią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 11.07.2014 18:57
bardzo fajna :) kalarepa bardzo zdrowa super bardzo mi się podoba :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat