Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM
Jesień oprócz tego ,że zabiera nam długie i słoneczne dni, przynosi nam ze sobą (chyba w ramach rekompensaty...) dary w postaci cudownie kolorowych warzyw i owoców.
Jednym z nich są dynie. Piękne i pomarańczowe. Można je wykorzystywać w naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole.
Kroki postępowania
Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki.
Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak.
Warzywa pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam ze skórki, wyjęłam z niej pestki i również pokroiłam na kawałki.
W garnku rozgrzałam olej sezamowy tłoczony na zimno. Daje on rewelacyjny lekki i orzechowy smak.
Posoliłam do smaku.
Kolej na mleczko kokosowe.
Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach.
Można zamiast niej użyć bulionu.
Przykryłam i gotowałam około 20 minut.
Warzywa powinny być miękkie.
Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku.
Kolej na mleczko kokosowe.
Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach.
Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.