Zupa krem z czerwonych warzyw

Zupa krem z czerwonych warzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    500 g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżeczki
  • bulion warzywny

    700 ml
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • cukier

    szczypta
  • czosnek

    5 ząbków
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy, usuwamy gniazdo nasienne, myjemy. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem, a na wierzch układamy parę obranych ząbków czosnku. Warzywa pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Po upieczeniu zdejmujemy skórę z pomidorów oraz papryki.
Upieczone warzywa przekładamy do bulionu, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie całość blendujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Na koniec dodajemy 4-5 łyżek słodkiej śmietanki, wszystko mieszamy i chwilę jeszcze gotujemy.
Przelewamy do miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Zupę można podawać z pieczywem ziołowym lub czosnkowym.
skaczacykociolek
Śmietanę można pominąć, a zupę można podawać z pokruszoną mozzarellą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

10.02.2017 12:25
uwielbiam takie warzywne zupki kremy

skaczacykociolek

07.02.2017 16:36
Zapraszam wszystkich do polubienia mojej stronki na fb: skczący kociołek - blog kulinarny :)

skaczacykociolek

07.02.2017 16:35
Myślę, że to jest bardzo fajna propozycja podania tej zupki i do tego np. grzanki czosnkowe :)

Renataj

07.02.2017 14:00
Bardzo apetyczna zupa. Myślę, że dobrze by smakowała również z pokruszoną fetą.

Wafelek2601

07.02.2017 12:11
Bardzo smaczna

RenataZ-et

07.02.2017 10:25
bardzo fajna propozycja

ewelinapac

07.02.2017 09:08
Pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat