Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z cielęciny w sosie pomidorowym

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na delikatne kotleciki mielone zanurzone w pomidorowym sosie wzbogacone aromatem bazylii.

Składniki:

Pulpeciki:

cielęcina mielona 1 kilogram
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło klarowane 1 łyżka
jaja 2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 opakowanie
mąka 1 szklanka
żółty ser 1/2 szklanki

Sos pomidorowy:

masło klarowane 1 łyżka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
passata pomidorowa 1 litr
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżki
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z cielęciny w sosie pomidorowym

Na patelni na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek na złoty kolor. 

Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą, przyprawy, jajka, cebulę z czosnkiem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor.

W rondelku na maśle smażymy cebulę, czosnek, wlewamy passatę pomidorową, gotujemy i doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej. 

Kotleciki wkładamy do sosu i gotujemy kilka minut.

Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy tartym żółtym serem (jeśli lubimy) i dekorujemy listkami świeżej bazylii. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak