Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pulpeciki:
-
cielęcina mielona
1 kilogram -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
masło klarowane
1 łyżka -
jaja
2 sztuki -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 opakowanie -
mąka
1 szklanka -
żółty ser
1/2 szklanki
Sos pomidorowy:
-
masło klarowane
1 łyżka -
cebula
1/2 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
passata pomidorowa
1 litr -
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
2 łyżki -
bazylia świeża
do dekoracji
Sposób przygotowania
Na patelni na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek na złoty kolor.
Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą, przyprawy, jajka, cebulę z czosnkiem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor.
W rondelku na maśle smażymy cebulę, czosnek, wlewamy passatę pomidorową, gotujemy i doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
Kotleciki wkładamy do sosu i gotujemy kilka minut.
Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy tartym żółtym serem (jeśli lubimy) i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się