Kotleciki mielone z cielęciny w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na delikatne kotleciki mielone zanurzone w pomidorowym sosie wzbogacone aromatem bazylii.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki:

  • cielęcina mielona

    1 kilogram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jaja

    2 sztuki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 opakowanie
  • mąka

    1 szklanka
  • żółty ser

    1/2 szklanki

Sos pomidorowy:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • passata pomidorowa

    1 litr
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek na złoty kolor. 

Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą, przyprawy, jajka, cebulę z czosnkiem i wyrabiamy na jednolitą masę.

Z tak przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor.

W rondelku na maśle smażymy cebulę, czosnek, wlewamy passatę pomidorową, gotujemy i doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej. 

Kotleciki wkładamy do sosu i gotujemy kilka minut.

Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy tartym żółtym serem (jeśli lubimy) i dekorujemy listkami świeżej bazylii. 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat