Zupa-krem z cebuli

Zupa-krem z cebuli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna, aksamitnie kremowa zupa z cebuli. Bardzo aromatyczna i jednocześnie łatwa do przygotowania.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1,5 kilograma
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • ziele angielskie

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • serek topiony

    100 gramów
  • masło

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa-krem z cebuli foto

1/ Z udka, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar rosołowy. Cebulę, obrać i pokroić w pióra.

Krok 2 - Zupa-krem z cebuli foto

2/ Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle z odrobiną soli.

Krok 3 - Zupa-krem z cebuli foto

3/ Z gotowego rosołu wyjąć mięso, ziele i listek. Mięso podrobić i wrzucić do rosołu oraz zeszkloną cebulę. Chwilkę podgotować.

Krok 4 - Zupa-krem z cebuli foto

4/ Gdy cebula będzie już całkiem miękka, dodać topiony serek. Całość zmiksować blenderem na krem lub przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypać koperkiem do dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 09.04.2015 11:46
pysznie wygląda, zjadłabym taką zupkę z wielką ochotą
Franciszek 09.04.2015 10:15
Super tak inna
Magula 09.04.2015 09:42
ciekawa zupka
olkaaa 09.04.2015 07:56
robię podobną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat