Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
brokuł
1 sztuka -
bulion drobiowy
1 kostka -
śmietana 30%
0,5 szklanki -
czosnek
2 ząbki -
pietruszka zielona
0,5 szklanki posiekanego -
sól
-
chleb
1 kromka -
kiełki
3 łyżki -
bazylia
4 listki
Przepis i sposób przygotowania Zupa krem z brokułów z kiełkami i grzankami
Kostkę buliony rozrobić z 1 szklanką wody i odstawić do przestygnięcia.
Brokuły, obrane ząbki czosnku, listki bazylii, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i bulion zblendować na jednolitą masę po czym dolać śmietany 30% i powoli to razem wymieszać.
Zupkę dać na mały ogień aby się lekko podgrzała ale UWAGA lepiej jak się nie zagotuje !!! Ma być ciepła ale nie wrząca.
W piekarniku w 150 stopniach podsmażyć chlebek (najlepiej tostowy) tak aby był chrupiący, pokroić go w kostkę i ułożyć na nalanej w miseczki zupkę. Posypać kiełkami (u mnie są to kiełki soczewicy i kiełki fasoli mung).
Komentarze (6)