Zupa krem z brokułów z kiełkami i grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    1 kostka
  • śmietana 30%

    0,5 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pietruszka zielona

    0,5 szklanki posiekanego
  • sól

  • chleb

    1 kromka
  • kiełki

    3 łyżki
  • bazylia

    4 listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuła pokroić w różyczki i zagotować (gotować tak aby się nie rozgotować, lepiej jak będzie lekko twardy aby nie stracił koloru i smaku), odcedzić i odstawić aby lekko przestygnął.
Kostkę buliony rozrobić z 1 szklanką wody i odstawić do przestygnięcia.
Brokuły, obrane ząbki czosnku, listki bazylii, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól i bulion zblendować na jednolitą masę po czym dolać śmietany 30% i powoli to razem wymieszać.
Zupkę dać na mały ogień aby się lekko podgrzała ale UWAGA lepiej jak się nie zagotuje !!! Ma być ciepła ale nie wrząca.
W piekarniku w 150 stopniach podsmażyć chlebek (najlepiej tostowy) tak aby był chrupiący, pokroić go w kostkę i ułożyć na nalanej w miseczki zupkę. Posypać kiełkami (u mnie są to kiełki soczewicy i kiełki fasoli mung).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 31.08.2012 19:29
smaczna i zdrowa ta zupka
elficzna 27.08.2012 17:29
uwielbiam kremy :)
Wafelek2601 25.08.2012 09:00
Super
rjustysia 22.08.2012 09:57
bardzo lubię takie zupy :)
adelajda 22.08.2012 08:26
uwielbiam kremy !
caralajna 21.08.2012 22:28
kiełki i grzanki to pomysłowy chrupiący dodatek do brokułowej, którą zresztą uwielbiam.. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat